Det är viktigt att vårda smycken på rätt sätt för att de ska se snygga ut och hålla länge. Med rätt smyckesvård kan juvelerna gå i arv i flera generationer. Här får du de bästa tipsen på hur du använder, förvarar och tvättar dina smycken för att de ska hålla sig fina länge.

Användning

Många använder sina smycken hela tiden, men det är sällan en bra idé. Ta av dina smyckena när du duschar, tränar, diskar, sover och i andra situationer där de riskeras att skadas. Smycken kan missfärgas av kemiska medel, hårspray, smink, rengöringsmedel och hudkrämer. Detta är viktigt gällande ringar eftersom händerna är särskilt utsatta.

Förvaring

Det är viktigt att smyckena förvaras i ett smyckeskrin för att undvika slitage. Även små individuella påsar och askar fungerar bra för att skydda dem.

Tvätt

Det går att lämna in smycken hos en guldsmed för att få dem putsade. Det går även att tvätta dem själv i hemmet. Allt som behövs är ett milt diskmedel med naturliga ingredienser, fingervarmt vatten, en mjuk tandborste och en ren och mjuk mikrofiberhandduk. På Naturskyddsföreningens hemsida kan du läsa mer om naturliga ingredienser och miljömärkningar. Använd inga medel som har slipande effekt, som till exempel bakpulver och tandkräm. Undvik även medel som innehåller klorin, syror och andra kemiska ämnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *