Vissa väljer förlovnings- och vigselringar utan några ädelstenar, men det vanligaste är att ha någon eller några stenar. Antingen kan du välja att ha en stor sten, många små stenar eller en kombination av både en stor och många små. Den vanligaste ädelstenen vid förlovning och vigsel är diamanten. Det är den hårdaste ädelstenen och den symboliserar även kärlek. Här kan du läsa mer om diamanter och vad det är som styr priset på denna eftertraktade sten.

Klarhet

Diamanter graderas utifrån en klarhetsskala. Ju klarare sten, desto högre pris. Det är viktigt att komma ihåg att de flesta diamanter har någon form av defekt, men det är dock ofta omöjligt för blotta ögat att urskilja detta. När du väljer diamant till ringen är det därför viktigt att inte stirra sig blind på klarhetsgraden utan välja den som ser bra ut. Detta gör att du kan spara många tusenlappar. Klarhetsskalan sträcker sig från I3 som är den lägsta till FL som är den bästa.

Slipning

Slipningen av diamanten är mycket viktig för att ljuset ska reflekteras väl. En bra slipning får diamanten att upplevas som ljusare och större. De flesta diamanter slipas i Indien innan de exporteras till Antwerpen.

Carat

En ädelstens carat (ct) är inte samma sak som karat (K) som anges när man talar om hur rent guld är. Carat anger vikten för en diamant och en carat motsvarar 0,2 gram.

Färg

Färgen har stor betydelse för diamantens pris. Det finns färgade diamanter och då talar man framför allt om hur stark färgen är. När det gäller vita diamanter, som är det absolut vanligaste, talar man om avsaknaden av färg. Diamanterna klassificeras utifrån en skala från D till Z där Z motsvarar kraftigt färgade stenar.

Ursprung

Allt fler konsumeter efterfrågar etiska och konfliktfria diamanter som kommer från legitima källor. Kimberlyprocessen är ett certifieringssystem som garanterar konfliktfria diamanter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *