Konsumenter blir allt mer kritiska och efterfrågar transparens i hela produktionsledet. Det märks inte minst när det gäller ädelstenar. Efterfrågan på hållbara och etiska ädelstenar har ökat markant vilket har bidragit till att det idag finns certifieringar för att säkerställa att stenarna är konfliktfria. Här kan du läsa mer om vad etiska ädelstenar är för något och hur certifieringsprocessen ser ut.

Vad är en etisk ädelsten?

Den traditionella ädelstenindustrin, framför allt diamantindustrin, har länge kantats av konflikter och krig. På grund av ädelstenarnas höga värde har det uppstått stora konflikter för att kontrollera gruvorna. Diamanter är en av de främsta anledningarna till inbördeskriget i Sierra Leone. En konfliktfri ädelsten innebär att stenen kommer från legitima källor. En etisk ädelsten innebär även att arbetsförhållandena för de som arbetar vid brytningen är goda.

Certifiering

Kimberleyprocessen, ibland kallat för Kimberlyavtalet, är en certifiering som garanterar att stenarna inte finansierar krig eller konflikter. Certifieringen initierades av några länder i Afrika där diamanter bryts. Certifieringens främsta syfte är att hindra att rebellgrupperna använder diamanter och andra ädelstenar för att finansiera sina krig. Avtalet säger dock inget om arbetsvillkor eller miljöpåverkan vid brytningen. Därför kan det vara en god idé att fråga juveleraren var ädelstenarna kommer ifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *